Hiljaisten kokoustajien ideat esille

Viime viikolla Talouselämän välissä tuli AsiantuntijaOpas, jonka artikkelissa Henkka Hyppönen nosti esille tärkeän asian palavereissa. Nimittäin vähemmän päällekäyvien eli introverttien työntekijöiden ajatusten aidosti kuuntelemisen taidon. Henkka kertoi omista kokemuksistaan ja siitä, että oli opetellut kuuntelemaan ilman, että jatkaa hitaasti etenevää lausetta itse. Esiin kuulemma tulee hienoja kehitysideoita.

Tähän syyllistyy meistä yllättävän moni ja etenkin ne, jotka rakastavat omaa ääntään ja omia ideoitaan. Tunnemme varmasti useammankin tällaisen henkilön sekä omassa organisaatiossa että kaveripiirissä. Henkan tapa oppia kuuntelemaan ja muuttaa omaa käytöstään on varmasti hyvä, mutta ei onneksi ainoa keino saada hiljaisempienkin kokoustajien ideat esille kokouksissa. Tekniikka nimittäin mahdollistaa tämänkin asian ratkaisun.

Itse olen päässyt kokeilemaan suomalaisen Nordtouchin Flinga-nimistä ratkaisua tosi toimissa erään valmennuksen yhteydessä. Kyseisen valmennuksen osallistujat olivat aidon positiivisesti yllättyneitä. Ratkaisu nimittäin toimi todella hyvin. Käytännössä ainoa vaatimus on hieman uudempi älypuhelin tai tabletti, jonka selain tukee HTML5, ja nettiyhteys. Simple as that.

Flingasta on kolme versiota – Base, Mind ja Arena, joilla kullakin on omat ominaispiirteensä ja käyttötapansa. Base mahdollistaa tekstin, kuvien ja piirustusten keräämisen esim. ideoidessa. Mind puolestaan helpottaa mindmapien koostamista ja Arena aktivoi osallistujat lähettämään kommentteja, kysymyksiä ja palautetta sekä äänestämään.

Muitakin teknisiä ratkaisuja varmasti on. Tärkeintä onkin löytää ne organisaatiolle parhaiten sopivat tavat ja välineet, joilla hiljaisempienkin kokoustajien ideat saadaan kaikkien tietoon ja hyödyksi. Omalta osaltaan kaikkien kuunteleminen parantaa myös työyhteisön ilmapiiriä, jolloin kaikki voittavat.

Oletko itse törmännyt johonkin hyvää ja toimivaan aktivintimenetelmään tai -ratkaisuun, joka voisi kiinnostaa muita?