Piilossa kokouksessa?

Ei ole lainkaan poikkeuksellista, että  työviikkoon, jopa yhteen työpäivään, mahtuu useampia kokouksia. Kokoukset syövät monilta arvokasta työaikaa. Moni yrittääkin kokouksen lomassa hoitaa työtehtäviään. Kokoonnummeko vain toimiakseamme yksilöinä? Keskitymmekö kokouksen aikana lainkaan?

Re.meetin tutkimus kokouskäytännöistä osoittaa, että kannettavien tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käyttö kesken kokouksen koetaan merkittävästi kokouksen laatua heikentäväksi seikaksi.

Miten irrottautua laite-maniasta? Tietoisuus odottavista tehtävistä, puheluista ja maileista saa meidät helposti rakentamaan oman pienen linnakkeemme kokouspöydälle. Läppärin näyttö naulaa katseemme ja suo oivan suojan muiden katseilta (jos kukaan edes nostaa katsettaan omasta näytöstään). Puuhaamme omiamme. Uskomme kuulevamme. Vakuuttelemme ymmärtävämme. Toivomme muistavamme. Ja jos kokouksen avainasiat menivät ohi, kyllähän niistä joku muistuttaa. Harrastamme kokouksia, emme panosta niihin ammattimaisesti.

Ammattimaista osallistumista kokoukseen voidaan edesauttaa jo kokouksen suunnitteluvaiheessa. Itse kokouksen aikana laitehälyä voidaan rajoittaa ohjeistuksin ja säännöin. Valitettavasti säännöt jättävät suljetut laitteet kiusaukseksi pöydälle. Tehokkaampi tapa laitehälyn eliminointiin onkin suora vaikuttaminen itse kokoustilan fyysiseen ilmeeseen. Avoin kohtaaminen, keskittynyt ilmapiiri ja yhteinen panostaminen tavoitteiseen mini-linnakke-elämän sijasta lienee monien toivelistalla. Kysymys onkin, tarvitaanko kokoustilassa pöytää lainkaan?